Морските свинчета са едни от най-разпрстранените домашни любимци, особено сред семейства с деца. Тези, на вид като плюшени играчки, животинки са се доказали като любим партньори за игри на децата и чудесен любимец за възрастните, поради факта, че се отглеждат не особено трудно. Цените им не са високи, не изискват много разходи и грижи, не са шумни, не се нуждаят от непрестано внимание, а са изключително добродушни и лесно се привързват към стопаните си. Социални животни са, привикват както към хора, така и към други животни.

 

За разлика от кучето, морското свинче не се нуждае от всекидневни разходки и не издрасква мебелите като котката.

 

 

Животът му е кратък, продължава средно между 3 и 6 години, като размерите му достигат 20-30см. Може да създаде потомство до 5 пъти в годината, като броя на малките варира от 2 до 4 или повече! Хранят се с ядки, плодове и зеленчуци. Морските свинчета също са различни видове (породи), като можете да изберете подходящото за вас - късокосместо или дългокосместо,  цветовете на космената покривка са разнообразни. Отглеждат се в клетка или аквариум с подходящи размери, като при желание от собственика, могат свободно да се разхождат в жилището.

 

Диета

Определящ фактор за живота и развитието на морското свинче е храната, която приема. Въпреки че не са претенциозни животни, те внимателно подбират храната си. В миксовете от ядки и изсушени плодове, които се предлагат в зоо магазините, свинчетата избират тези продукти, които им харесват и не ядат останалите.

Плодовете и зеленчуците (извън сушените миксове) задължително трябва да са свежи и в не големи количества, за да не предизвикат диария. Препоръчително е понякога да се добавя витамин С във водата, но отново трябва да се внимава с грамажа и да не се предозира. Могат да се хранят с цвекло (но не кисело), листа от карфиол, моркови, броколи, целина, студен варен грах, дори парченца хляб. Избягвайте употребата на маруля и зеле, особено в големи количества.

От плодовете допустими са портокали, ябълки, грозде, но трябва да са нарязани на малко парченца, а не целия плод. Дават се сравнително рядко, по-скоро като лакомство, а не като неизменна част от менюто, защото плодовете са прекалено богати на захар. През пролетта млади клонки от ябълка или круша са много полезни за зъбите на свинчетата.

 

Друга важна част от отглеждането на морски свинчета е ежедневно да се снабдяват с чиста вода.

 

Не трябва да се хранят с месни, млечни и захарни продукти !

Клетката трябва да се почиства редовно, за да се поддържа хигиената на животните, а запасите от прясна и сушена трева са задължителни.