Задайте въпрос

Обяви

От форума

Последвайте ни в Twitter

Отблизо »

Котки

Норвежка горска дългокосместа котка

Това е една от древните породи, произхождащи от Норвегия. Отличава се с качества на опитен ловец, интелигнетна е, внимателна и предпазлива. Козината й е гъста и дълга, очите са бадемовидни. Може да се срещне в най-разнообразни съчетания от цветове. Ако искате котка, която не само, че винаги е готова, а винаги настоява да я галят и гушкат - това е вашият избор!


Продължение
 
Бирманска котка

 

Легендарното минало на бирманската котка

 

От всички породи котки бирманските са едни от тези с най-загадъчен произход. Наричат се още "Свещените котки на Бирма".  Самото начало на породата е доста озадачаващо.  И нищо не се знае със сигурност, въпреки че има няколко легенди.


Продължение
 
Пикси-боб - котка като рис

Пикси-боб е интересна порода домашна котка, която въпреки привидно дивия си вид, е много любяща, игрива и всеотдайна. Уникална е с това, че е създадена чрез специален подбор, за да наподобява американски рис. Главата е крушовидна, с гъсти вежди и триъгълна форма на очите. Ушите са закръглени. Лицевата окраска, походката и стойката също приличат на тези на риса. Котките имат широк гръден кош, остри рамене и добре развити, мощни хълбоци. При тази порода често се наблюдава наличие на допълнителни пръсти.


Продължение
 
Поведение на котката при среща с куче

Говорейки за отношения между животни, няма как в съзнанието ни да не изскочат образите на котката и кучето. Враждата между тях е митична и добре позната на всеки от нас. Но този път няма да търсим причините за нея, а само ще разгледаме по-отблизо поведението на животните при срещата си едно с друго.

 

Когато котка вижда непознато куче на улицата, тя се чувства застрашена, не знае каква ще е реакцията му и побягва. Това от своя страна пробужда у кучето вродения му инстинкт за лов, трябва да преследва "плячката".


Продължение
 
Абисинска котка (Abyssinian cat)

История

 

Името "абисинска" произлиза от Етиопия, но историята сочи, че абисинските котки водят началото си от Египет. По-точно от бреговете на Индийския океан, където колонисти са можели да закупят животни от търговците на диви видове. За предшественик на породата се счита котка, наречена Зула, която е пренесена в Англия от капитан Барет Леонард след края на Абисинската война около 1860 година. Всъщност, пренесените от него котки сабили две, но само Зула оцелява.

 

Проучвания на списание "Science" предполагат, че първите домашни котки от тази порода са живели в Близкия изток преди около 130, 000 години. Котката е почитана от египтяните, които забраняват износа й и изграждат храмове, в които тя е на почит. Мумифицират се и се запазват в продължение на векове. В клуба на Абисинската котка дори още може да бъде видян един от тези мумифицирани индивиди. Предполага се, че животните за използвани за "охрана" на магазини за зърно, добито по бреговете на река Нил, а също така и за лов на дребни гризачи. В разрез с почитанието на египтяните към това животно, през 19-и век грабители на египетски земи изнасяр котки в Ливърпул, където ги използват за ... наторяване! Според някои хора египетските статиу на котки наподобяват точно абисинските представители.


Продължение
 
Котките и валерианът

Сигурно знаете, че ако не всички, то поне повечето котки обожават валериан и започват да се държат много странно при наличието на такъв. Защо това е така и какво става всъщност?

 

Валерианът действа като наркотик на котките. Предизвиква силна възбуда, понякога дори лека агресия. В минимални дози не е опасен за животното и действието му отшумява бързо, но това не значи, че е препоръчителен. В някои лекарства за котки се съдържа малко количество валериан, но те се предписват след внимателен преглед от ветеринарния лекар. Той е като психически афродизиак за любимците ни и въпреки че действа както при мъжки, така при и женски индивиди, проучвания сочат, че мъжките котки реагират по-силно на съставката.


Продължение
 
Поведение на котката

Поведението на котките често може да изглежда странно за нас.
Не можем да разберем защо чудесната коткa, която храним редовно с качествена храна и й предоставяме прясна вода, все още настоява да ловува, да яде птици, мишки  и да пие вода от най-близката мръсна локва.


Може би никога няма напълно да разберем всички котешки  странности, но колкото повече внимание обръщаме на  природните им  инстинкти, толкова по-голям шанс има да постигнем баланс между техния начин  на живот и нашия.

 


Социалната система на котките


Много хора вярват, че котките са надменни и егоистични, правят точно това, което те искат, когато го поискат. Въпреки това котките в природата често живеят в колонии, подобно на лъвовете и могат да покажат много социално поведение в групата.


Продължение
 
Всичко за сиамката

История

Сиамските котки са едни от най-древните породи, водещи началото си от Тайланд, където още преди векове са били ценна компания на знатните особи. Също така са от най-лесно разпознаваемите породи - специфичната им окрасна в сиви нюанси и ярко сини очи трудно могат да се объркат.

 

Има много митове и легенди за тази порода и различните й пресназначения в миналото. Разказва се как са били почитани като свещени животни в различни части на света. В някои свещени хранове сиамките са поставяни до ценни вази, като са заплитали опашките си около тях и са се превърнали в пазачи. Другаде можем да прочетем как принцесите са използвали опашките им за места, на които да държат ценните си пръстени, в следствие на което опашките им придобиват сегашния си вид - носещи се високо над гърба, с чупка, непозволяваща на пръстените да паднат, допълващи елегантната походка. Ръкописи, датиращи от 1350г. описват сиамките като божествени същества със светъл косъм, изящни черти и зачервени очи, отразяващи светлината.

В миналото са били най-разпространенти във Вликобритания. Не се знае със сигурност кога са се появили там, но по неофициални данни се смята, че двойка сиамки са били подарени на сестрата на британския консул в Банкок през 1884г., поради което породата придобива повее популярност. Първата официална изложба на сиамки, обаче, датира от по-рано - 1871г. в Лондон, Кристал Палас, където пренебрежително са били описани като неестествени на вид и кошмарни котки.


Продължение
 
Агресията при котките

Котките са познати като гальовни и мили същества, но има изключения, в които поведението им далеч не е приятно, поради проявите им на агресия. Агресията може да бъде опасна и много проблемна за собствениците. Ако забележите подобен проблем при писаната си, трябва незабавно да вземете мерки, за да се предотвратят инциденти. Особено опасно е за малки деца, които не са в състояние да различат предупрежденията на котката, готова за нападение. Освен това, одраскванията и ухапвания от котка могат да доведат до инфекции и кожни възпаления.

 

Съществуват различни видове котешка агресия, предизвикани от различни фактори. Често се случва да не можем да определим какво точно предизвиква изнервянето им, няма и универсален лек срещу това, но има причини, с които можем да се съобразим и да се постараем да сведем агресивните избухвания до минимум. Ето няколко начина как може да стане това:


Продължение
 
Какво трябва да знаем преди да вземем котка

Котките са най-разпространените домашни животни по целия свят. Ако успеем да ги опознаем и да се грижим правилно за тях, те се превръщат в най-добри приятели и неизменна част от живота на семейството. Причините да изберем са много, но ето някои от главните:

 

- Котките са малки на размери и не изискват голямо пространство, в което да се движат. За тях е достатъчен уютен апартамент и удобен диван :)

- Не е нужно да ги извеждаме на разходка, за да свършат естествените си нужди, след което да чистим след тях. Всяка котка се ражда с вродения инстинкт, че трябва да ходи в котешката си тоалетна и да я поддържа чиста. Единственото ни задължение в тази област е да сменяме редовно тоалетната.

- В сравнение с кучетата, котките са много по-тихи животни.

- Не е типично да са агресивни и да нападат хора.

- Важен факт е, че за котката е небходимо да заделите по-малка част от бюджета.

- Котките се нуждаят от внимание, обичат ласките и игрите, но са много самостоятелни животни. След като израснат в дома, те го приемат за свой и се грижат за него като такъв, включително и за чистотата му.

- Котките нямат нужда от обучителни центрове или часове прекарани с тях в опити да ги научите кога как трябва да се държат, не им трябват и много упражнения и ежедневни разходки.

 

Защо да вземем коте?

 

Уточнихме положителните страни на котките като домашни любимци, но разбира се, това не са единствените техни характеристики.


Продължение
 
Персийската котка отблизо

Персийска котка. Тази красива, дългокосместа писана, приличаща повече на плюшена играчка, отколкото на живо същество, е една от най-предпочитаните породи домашни любимци.

 

Няма доказана теория за произхода на тази порода. Едно от предположенията е, че персийката произлиза от древната пясъчна котка. Друга теория е, че произлиза от кръстоска между ангорска котка и китайска или руска дългокосместа порода. Корените й може също да започват в Китай, където е била принесена в дар на китайски император от персийски крал.

 

Произходът й едва ли ще е установи, но сигурен факт е, че персийската котка се признава като отделна порода в края на 19-и век и по същото време започва разпространението й в Америка. Космената покривка е изключително гъста и дълга, поради което е необходимо често разресване и почистване. Тези грижи са особено належащи по време на периода, в който котката "сменя козината си". При почистването, което извършва сама, тя поглъща голяма част от падналите косми, а това може да доведе до стомашни проблеми и заболявания.


Продължение
 
Да научим котката да не драска мебелите

Един от най-наболелите проблеми при отглеждането на котка е неутолимото желание на животното да драска мебелите. Това драскане не е прищявка или игра, то е вродена нужда на котката да изостри и почисти ноктите си като отсрани ненужните слоеве и не може да спре да го прави, колкото и да се наказва. Но можем да спасим вещите. Ето как:

 

Първата стъпка е да осигурим на котката подходящи предмети, с които да замени мебелите


В зоомагазините има голямо разнообразие от котешки драскалки, но такава можете да направите и сами с подръчни материали. Вземете, наприемр, парче дърво (дъска) и го омотайте плътно с въже (често се използват видове канап). Не е препоръчително да оставяте само дървото, защото е възможно под ноктите или в лапата на котката да се забие треска. Това служи за чудесна драскалка, която трябва, обаче, да е достатъчно висока.


Продължение
 
Етапи на развитие на котето

Растежът на котетата се дели на два основни етапа.

От раждането до 4 месечна възраст.
В този период се развива опорно-двигателната система на малките котенца и теглото им при раждането се увеличава от 5 до 7 пъти до достигане на 4 месечна възраст. През тези 8 седмици техните енергийни нужди са много големи. Около втората седмица от живота им се развиват млечните зъби. Навлизат в перио напреход от течна към твърда храна, а именно - отбиване от майчиното мляко. Постепенно намалява способността им да смилат лактозата, съдържаща се в млякото, затова е нормално да се появи предразположение към храносмилателни разстройства. Имунитетът, придобит от майката отслабва и постепенно развиват собтсвена имунна система.

От 4 до 12 месечна възраст.
След осмата седмица от живота на котетата темпото им на растеж се намалява значително, въпреки че енергийните им изисквания остават много високи. Постепенно се укрепват скелетът и мускулите им, а между 4 и 6 месечна възраст се появяват и постоянните зъби, които изместват млечните.


Продължение