Епилепсията при кучетата е много сериозен, но за щастие, рядко срещан проблем, за който трябва да се вземат незабавни мерки. Когато невроните не функционират правилно, започват епилептичните пристъпи и не винаги може да се открие причината за болестта. Най-често засегнатите кучета са на възраст межу 1г. и 3г. Според проучвания, 4% от кучетата по света страдат от епилепсия.

 

Не можете да предпазите кучето си от заболяването, но правилното хранене, необходимото движение, приемане на витамини А, В, С, D, Е и К могат да помогнат до известна степен. Избягвайте храни с растителни протеини и зърна, защото стомахът му не може да ги обработи.

 

Симптоми на епилепсията при кучето

Гърчовете са най-често наблюдаваният симптом. Заедно с тях се наблюдава и промяна в поведението на кучето - загуба на ориентация, проблеми с равновесието, загуба на жизнените сили, безпричинно скимтене, увеличено слюнкоотделяне, повръщане.  Кучето ще изглежда изморено, неспокойно.

Понякога се появява загуба на контрол върху пикочния мехур и в по-редки случаи - припадъци. Други симптоми на епилепсията са скованост, скърцане със зъби удряне на главата и краката в различни повърхности, силна жажда. Тези симптоми изчезват няколко дни след гърча.

 

Лечение на епилепсия при кучето

За да избегнете гърчовете, добавяйте по една чаена лъжица мед в храната на кучето. В повечето случаи епилепсията не може да се излекува напълно, но ако се установи в много ранен стадий, може да се контролира с определени медикаменти. Винаги следете кога точно се е появил гърчът и колко е продължил, след което стриктно следвайте съветите на ветеринаря. Това е най-сигурният начин да помогнете на кучето, не прибягвайте до самолечения.

 

Ако гърчовете продъжат над 20 минути, незабавно отведете кучето в клиника, защото положението е критично.

 

Накратко, това е описанието на болестта, при първите забелязани симптоми, заведете кучето при ветеринар, за да предотвратите последвали усложнения в състоянието му.