Всички познаваме забележителните йоркита. Малки, сладки, с дълга козина, често обсипана с панделки. Предлагаме ви по-подробна информация за породата.

 

Произход

Йоркширският териер е декоративна порода, водеща началото си от графство Йоркшир, Великобритания. Създадена е още преди 100 години, като във формирането й участват скай териер, дендидаймънтериер, староанглийски териер. Първоначално предназначението на тези дребни кученца е било лов на плъхове в мелници и ферми. Устройвани са дори специални зрелищни представления, в които кучетата са демонстрирали умението си да улавят плъхове. Породата е утвърдена и стандартизирана през 1875г. от Английския кенъл клуб с тенденция за смаляване на размерите.

 

 

Външен вид

Тялото е ниско и леко издължено. Главата е малка, с къса муцунка. Ушите са с триъгълна форма, изправени, малки и силно окосмени. Имат черна носна гъба, очите са средо големи, много изразителни и отново в тъмен цвят. Гърбът е прав, крайниците са къси, пропорционални на тялото и покрити с по-дълга козина. Лапите са овални, с черни нокти. Опашката е силно окосмена, прието е да се купира в ранна възраст. Копринената космена покривка е дълга, много лъскава в различни нюанси. Оцветена е  в синкаво на гърба, като прелива към червеникаво-кафяво към главата, гърдите и крайниците.

 

Обикновено достигат около 3кг тегло. Поради дългата си козина, често подлежат на различни козметични процедури - задължително разресване, различни прически и подстригване. Космената покривка по челото е дълга и пречи на нормалното зрение на кучето. Може или да се прибере високо с панделка, или да се подстриже. Същото важи за брадичката и ушите.

 

Съществува рановидност на йоркширския териер, наречена Tea Cup (чаена). Тези кучета са по-дребни от останалите, достигат около 1кг тегло и 15см височина. Срещат се рядко и развъждането им е значително по-трудно.

 

Раждане

Йоркширският териер ражда средно по 2-3 малки. Родителите трябва да са на повече от 18 месеца, както е при всички породи, а теглото на женската не трябва да е под 2,5кг. Разгонването й протича почти незабелязано, няма кръвотечение, специфично за едрите породи. Заплождането може да стане само в два дни, а именно между 11-ия и 13-ия ден от разгонването. Бременността трае около 60 дни, като рязко увеличение в теглото на женската и увеличаване на корема се забелязват едва в последните две седмици. Бременността често протича трудно, особено при мини разновидностите. Трябва постоянно да се следи състоянието на майката и да й се дават витамини и добавки. В противен случай има вероятност да роди преждевременно и органите й да се увредят необратимо. Често смъртността при новоредените е висока. Критичен е периодът до 14-ия им ден, когато проглеждат и започват да наддават бързо.

 

Хигиена

Дългата козина изисква редовно разресване и подстрижка, най-вече в областите около очите, ушите и дори лапите. Най-хубавото при тази порода е, че я няма специфичната за кучетата миризма, не сменят козината си и липсва подкосмие. Въпреки това, обаче, трябва да се къпят веднъж на две седмици и поне веднъж месечно през зимните месеци. Подстрижката е особено наложителна през летните месеци, когато кучето също се измъчва от горещините.  Не се притснявайте за странният му вид без обемна козина, бързо пораства отново. Ушите трябва да се чистят с клечки за уши и специален препарат поне веднъж седмично, а ноктите трябва да се поддържат къси, за да може животното да стъпва спокойно.

 

Качества

Йоркширският териер е изключително жизнено и забавно куче. Не случайно се предпочита от семейства с малки деца и хора, търсещи весел компаньон. Много лесно се подава на обучение, с готовност изпълнява команди и учи трикове. Любвеобилен е, готов да даде част от веселия си нрав и добро настроение на всеки. Силно се привързва към стопаните си и би направил всичко, за да изпълни исканията им. Тази негова добронамереност не го прави идеален пазач, но пък за подобни функции има предостатъчно други породи. Йоркито е жизненият, изпълнен с любов и преданост приятел вкъщи. Чувства се чудесно отглеждан в апартамент, не на открито. Не изисква много място или дълги часове, прекарани в разходки. С удоволствие би водил вашия начин на живот и би ви следвал навсякъде, готов за игра и ласки.