Представяме ви част от миньончетата сред четириногите ни приятели. Кучетата от всяка от тези породи са запомнящи се, темпераментни, трябва да се отглеждат вътре вкъщи и ... приличат на дребни плюшени играчки.

 

1. Чихуахуа


Чихуахуа е една от най-древните породи в Северна Америка. Предполага се, че води началото си от Китай, въпреки че носи името на мексиканския щат Чихуахуа.

 

Представителите на тази порода достигат 15-20см височина при холка, а теглото им варира от 500 грама до 2,5 кг. Окраската на козината може да е най-разнообразна, с един или повече цвята. Срещат се късокосмести и дългокосмести.

 

 

Чихуахуа са много грациозни, забавни, със силно развит интелект. Предани са на господаря си до край. Впечатление прави и тяхната чистоплътност.

 

 

 

2. Афенпинчер


Наричат се още "майнуноподобни", заради сладката си "маймунска" муцунка и страхотно любопитство. Произлизат от Германия, като в началото кучетата са били по-едри и са се отглеждали за лов на плъхове в домовете.

 

Афенпинчерите достигат до 25-30см височина и 3-4кг тегло. Окраската е черна.

 

Тези кучета са много бдителни, алармиращи пазачи, винаги готови да защитят стопаните си, въпреки малките си размери.

 

 

 

 

 

 

 

3. Папийон


Папийонът е стара декоративна порода, водеща началото си от Франция. През 13 век тези уникално красиви малки кученца вдъхновяват редица художници, особено в Италия.

 

Кученцата с "пеперудени" уши достигат около 25см височина и 1,5-3,5кг тегло. Копринената им козина е дълга, с разнообразно оцветяване, но винаги е с големи петна на бяла основа.

 

 

 

 

 

 

4. Йоркширски териер


Добре познатото йорки в началото е било доста по-обемно, отколкото сме свикнали да го виждаме днес. Използвало се е за лов на пълхове и други дребни гризачи. В днешни дни е известно като "дамско" куче, често е приемано по-скоро като моден аксесоар, отколкото като живо същество. Горкото :)

 

Йоркито тежи средно около 3кг. Козината е с различна дължина, като косъмът може да бъде средно дълъг или много дълъг. Нюансите са сиво-синьо със златисто кафяво.

Изключение прави една разновидност на йоркширския териер - Tea Cup. Теглото на тези кученца е около 1кг, а височината е към 15см.

 

Йоркито е незаменим семеен приятел. Много забавно, игриво, любвеобилно и вярно на стопаните си. С готовност учи трикове и различни номера.

 

5. Мини пудел


Счита се, че пуделите произлизат пт Франция, дори по този въпрос да се спори от години. С течение на годините  в стандарта на породата се налагат все по-дребни представители, достигайки до днешния мини "вариант".

 

На височина тези кучета достигат около 25см, теглото им е към 4-5кг. Окраската на космената покривка винаги е едноцветна, била тя черна, бяла, сива, синя, кремава и т.н.

 

 

 

Пуделите лесно се поддават на обучение, поради което си качество често се използват в циркови номера. Те са чувствителни, интелигентни и дори драматични. Това, разбира се, е подплътено с тяхната всеотдайна обич към стопаните и особено към децата.

 

 

6. Китайско голо качулато куче


Тези кучета са пренесени от Африка до Америка на китайски кораби. Тяхното предназначение също е било лов на плъхове и мишки по корабите. Днес са едни от най-впечатляващите и скъпи породи.

 

Височината им е около 30см, теглото е 4-5кг. Космена покривка има единствено по лапите, опашката и главата, като оцветяването е разнообразно.

 

 

Голото качулато куче силно се привързва към семейството, много е забавно, всеотдайно и вярно, поради което трудно преживява раздяла със стопаните си.

 

 

Подобни статии:

Породи кучета - "гигантите"

Породи кучета - "гигантите" (част 2)

Чихуахуа - най-малкото куче

Папийон - за породата накратко

Померан

Познатият йоркширски териер